HAMİLE GÜNLÜĞÜ *** KEŞKESİZ DOĞUM İÇİN İSTANBUL DOĞUM AKADEMİSİ KURS DENEYİMİM ***

9/11/2013 12:30:00 ÖS

Hayatta ne çok keşkelerimiz var değil mi? 
Ne çok geriye dönüp düzeltmek için can attığımız anılar, yaşanmışlıklar. 
Kadınların ciddiye alınacak kadar büyük çoğunluğunda bu durum hep doğum hikayelerinde karşımıza çıkıyor. Keşkesi olan nice doğum hikayesi birikiyor. Son günlerde artan sezaryen oranları doğum yöntemlerimizi yeniden sorgulamamız gerektiğini düşündürüyor bize aslında. Dünya Sağlık Örgütü sezaryen oranının %15 olması gerektiğini belirtiyor. Bir çok Avrupa ülkesi ve Amerika’da bu oranlar yüzde 30 sınırına yaklaşmış. Bu ülkeler şimdiden bu yüksek sezaryen oranlarını aşağı çekmek için çalışmalara başlamışlar.
Peki ülkemizdeki ortalamaları biliyor musunuz?
Devlet kurumlarında % 50, özel kurumlarda % 80 sınırlarında! Bu inanılmaz ve kabul edilemez bir rakam bizim gerçeğimiz ne yazik ki..


Bunun yanında yadsınamaz " doğum korkusu " gerçeği, bize öğretilen, tv' lerde küçük yaştan beri gördüğümüz modeller bu yokuşu daha dik hale getiriyor! İşin en hüzünlü kısmı ise bence artan sezaryen oranları nedeniyle sanki normal doğum riskli bir yöntem olarak sunulur hale geldi. Elbette ki mümkün olduğunca normal doğumu savunuyor İstanbul Doğum Akademisi, ölümüne normal doğum yapın diye bir şey yok! sadece bilinçli olmak, her duyduğunuzu sorgulamadan inanmak yerine, önce ne istediğinizi bilmeniz adına, tüm seçenekleri öğrenmeniz gerekiyor. Bu nedenle de bize dayatılan, öğretilenlerin dışında uzman bir ekipten, kulaktan dolmaları kenara bırakarak haftada sadece iki gününüz ayırarak hem doğumu, kadını öğrenip hem sakinleşebilmek, içe dönebilmeyi görmek bu robotluktan kurtulmamıza artısı olmaz mı?

Ben bu geçtiğimiz hafta sonu aylardır beklediğim " Keşkesiz Doğum Eğitimi " nde idim. 

Op. Dr. Hakan Çoker, Doğum Psikoloğu Neşe Karabekir, ebe Serpil Varlık ile mükemmel bir hafta sonu geçirdim. Ama önce çok saygı duyduğum, çok ta eğlendiğim, son derece neşeli Hakan hocadan kursu minicik bir tanıyalım mı?











Hakan Çoker işinde gerçekten çok iyi, tecrübeli bir doktor. Keza Neşe Karabekir ise mükemmel bir ruh, nazik, içinizi dokunan, herkesin evinde bir tane olması gereken muhteşem bir kadın. İkisi birleşince doğum konusunda kafanızda bu kurs sonrası hiç soru işareti kalmadığı gibi, aklınıza gelmeyen, düşünemediğiniz bir çok şeyi düşünüyor, öğreniyorsunuz.




Peki normal doğum deyince sizin aklınıza ne geliyor?
Kendinizi hamile olarak düşündüğünüzde ( değilseniz ) ilk hissettiğiniz duygu hangisi?

- Korku
- Heyecan
- Soru işareti
- Mutluluk

Siz ne hissederseniz bilmem ama istatistikler bize genel olarak bir korku gerçeği olduğunu söylüyor.
Yavaş yavaş, eğitim alan veya doğum konusunda bilinçlenen aileler artık körü körüne " aa gerekli, tamam " demek yerine artık önce " uygulamalar gerçekten gerekli mi? Doğuma tıbbi bir gereklilik yokken yapılan bu müdahalelerin hiç riski yok mu? Doğumun kendi kendine başlamasını beklemenin avantajları nelerdir? Doğumun başlatılması için gerçek tıbbi sebepler nelerdir? " diye sorgulamaya başladı.

Bu nedenle bilinçli olabilmek, doğru karar vermek çok önemli değil mi sizce de?

Bu kursa eşli olarak katılmak bi kere en büyük artı. Kadınlar kadar erkelerinde sağlıklı bir gelecek için bu konuda bilinçlenmesini destekliyorlar. " baba " rolu, çocuğu yap, akşam eve gel, para ver den öteye taşınıyor, eşlerine, işte bu eğitimle beraber mükemmel bir doğum partneri oluyorla. Mesela işe empati yaparak başlıyorlar, bizi anlamaya çalışıyorlar Bakın mesela ilk olarak göbek nasıl bir psikoloji onu bilmeli insan değil mi? :)




İşin özetine gelirsek her anne - baba adayına gözüm kapalı tavsiye ediyor ve artık gönüllü bir " keşkesiz doğum " savaşcısı olduğumu hissediyorum. Lütfen ne gerek var demeyin! Lütfen bana söylenen gibi " aamaaan gidiyorsun ama belki sezaryan olacak ne biliyorsun! " demeyin. Lütfen öğrenmekten, korkularınızla yüzleşmekten korkmayın. 

Çok geç olmadan, " keşke "lerimiz olmadan denemenin hiç bir zararı olmayacak. 
Ben bu kursa geldiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum, benim hikayem nasıl olursa olsun içinde " keşke " olmayacağını biliyorum. neler yapmam gerekiyor biliyorum. İstediğim gibi gitmezse bile gerekli olduğundan olacağını biliyorum! 

Tüm fark bunların farkına varmak yada varamamak!




İstanbul Doğum Akademisinin eğitim programları ile ilgili bilgilere BURADAN ulaşabilir,  0 212 240 59 35 numaralardan da bilgi alabilirsiniz.   


RENKLİ GÜNLER ^_^

Bunlar da İlginizi Çekebilir

7 YORUM

  1. canım doğum zor bir süreç , ama bilinçli olmak seni rahatlatıcaktır. ben hiç araştırmdım korkmıyım die doktoruma bıraktım herşeyi o yüzden korkudan ziyade heycanlıydım. Ama çok şanslıydım ki çok kısa sürede çok çekmeden kavuştum bebeğime. İnşallah senin de problemsiz bir doğumun olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten işin özünde " bırakmak " var biliyor musun. Geleni kabullenip, bedenine güvenip, kendini öylesine bırakmak. Bize öğretilen, sistemin hatalarına kanmamamız ve anlamadığımız o doktor dili idi. Sen en doğrusunu yaparken, sorun da yaşamayınca keşkesiz güzel hatırlayacağın bir kavuşma yaşamışsın. darısı tüm anne ve bebeklerin başına :)

      Sil
  2. En guzel yanı ne bence bılıyormusun canım anne -baba nın bu egıtıme beraber gırmesi..Baba bişeylerin farkında olmalı bence çok güzel ! İnşallah guzel olur hersey sevgiler :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birlikte büyütülecek bir çocuk için en başta ayrı kalmak niye ? :)

      Sil
  3. Ne iyi yapmışsınız..ben de zamanında istemiştim d ekısmet olmamıştı bu eğitim..zaten sezeryan yaptım mecburen...dileirm rahatlıkla neşeyle doğum yaparsınız..

    YanıtlaSil
  4. ay nimocuk ya bende mi bi gariplik var..benim hiiç böle eğitimlere katılasım yok..doğum ve sonrası hakkında kitap da okuyasım yok..gelişine vurcam herhalde :) ama sen git bol bol yaz ben de okuyayım hazıra konayım! hehehe :)

    YanıtlaSil
  5. Sadece bir hafta sonu mu katılmak gerekiyor bu eğitime?
    Yoksa devamlı olan bir şey mi?
    Bilgi verirseniz memnun olurum.


    İnşallah kolay bir şekilde, sağlıkla kavuşursunuz bebeğinize...

    YanıtlaSil

SİZ YAZIN BİZ NİMOYA İLETİRİZ :)

'Adsız' olarak artık yorum yapabiliyorsunuz. Bu özelliği açtım çünkü,beni takip edip, sosyal mecralarda hesabı olmayan insanlarında olduğunu biliyorum! Çekilişlere katılabilsinler, yorum yapabilsin istiyorum. Yapılan tüm yorumlar, biz bloggerlar için bir teşvik primidir.UNUTMAYALIM !
Tüm eleştiriler başımın üstüne ancak yapıcı olduğu taktirde..
Gerginlik yaratacak, kırıcı, kişi ve kurumlara saldırı potansiyeli olan hiç bir yorum yayınlamayacaktır.

YORUM YAPARAK AYIRDIĞIN VAKİT İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER :)